Pokerroulette – det bästa av två världar

Folk har alltid kommit på intressanta sätt att kombinera aspekter av till synes helt orelaterade spel för att skapa något helt nytt, eller bara nya sätt att spela välkända spel. Titta bara på hur många olika varianter det finns av just poker, eller hur många olika spel det finns som använder tärningar på ett sätt eller annat. I denna artikel tänkte vi tipsa om spelet pokerroulette och förklara hur det går till.

poker_&_roulette_51581671

Pokerroulette är i grund och botten ännu en variant av poker som helt enkelt har tagit inspiration från det populära casinospelet roulette. Spelet använder många vanliga regler från poker som handranking och går till på följande sätt:

Steg 1: antalet spelare och kortlekar

Pokerroulette måste spelas med minimum tre spelare men har inte ett direkt övre tak. För tre till fem spelare använder man en enda kort lek och för var femte spelare till behövs det ytterligare en kortlek. Varje lek ska även inkludera två jokrar.

Steg 2: bestäm sviternas ranking

Till skillnad från majoriteten av pokervarianter där ute, kommer kortens svit användas för att bestämma vem som vinner när två eller fler spelare har samma hand. På grund av spelsättet är det nämligen högre chans att mer än två spelare får samma hand.

Detta är något man enkelt kan göra genom att dra kort och tills man dragit ett kort av varje svit. Den första sviten man drog kommer vara den högsta och den sista som drogs blir den lägsta.

Kortens värde är som normalt, med tvåor som de lägsta korten och ess som de högsta.

Steg 3: dela ut korten

Varje spelare får först ett kort. Detta kallas stock-kortet (från engelskans stockpile som betyder lager) och är det första kortet i en spelares lager. Man får titta på detta kort men inte visa det för andra.

Man fortsätter sedan att dela ut två kort till var. Dessa två kort är spelarens hålkort. Och avslutar med att dela ut ett öppet kort mitt på bordet. Detta kan kallas för jämförelsekortet och varje spelare kommer att jämföra sina hålkort med detta.

Steg 4: vända på hålkorten

Varje spelare vänder nu på sina två hålkort och har nu chansen att lägga till dessa kort till sitt lager enligt de följande reglerna:

  • Om ett hålkorts svit eller nummer är samma som jämförelsekortet får detta läggas till i lagret.
  • Om båda hålkorten har samma nummer som jämförelsekortet lägger man till båda dessa i lagret.
  • Om båda hålkortens svit matchar jämförelsekortet får man lägga till båda i lagret.
  • Om ett hålkort är en joker och det andra kortet matchar jämförelsekortet får man lägga till båda hålkorten i lagret.
  • Om jämförelsekortet är en joker men inga av hålkorten är det får man lägga till båda hålkorten i lagret.
  • Om båda hålkorten är jokrar eller jämförelsekortet och minst en av hålkorten är jokrar, måste man kasta båda hålkorten.

Alla kort som inte fick läggas till i lagret måste sedan kastas bort. Detta inkluderar även jämförelsekortet.

Steg 4: dela ut nya kort

Spelare som lyckades matcha minst ett hålkort får två nya kort medan spelare som inte kunde matcha något endast får ett nytt. Man lägger sedan ut ett nytt jämförelsekort.

En spelare som dock endast fick en nytt kort kan få lägga till ett av sina lagerkort som ett andra hålkort, så länge detta görs innan man tittat på sitt utdelade hålkort och innan ett nytt jämförelsekort lagts ut.

Steg 3 och 4 repeteras sedan till dess att korten tagit slut.

Steg 5: välja hand och spela korten

När korten är slut är det dags för var och en att skapa den bästa femkortshanden de kan och spela denna. Detta steg kommer att efterlikna en vanlig omgång i mörkpoker och spelare kan nu även göra satsningar.